duminică, 21 martie 2010

Eu când vreau să fluier, fluier

Vă lansez o invitaţie la film. "Eu când vreau să fluier, fluier" este unul din filmele româneşti de succes la festivalurile internaţionale, laureat cu Ursul de Argint - Marele premiu al juriului şi câştigător al Trofeului Alfred Bauer oferit pentru noi perspective în arta cinematografică. Filmul în regia lui Florin Şerban, având în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, este povestea unui deţinut de 18 ani, Silviu, care urmează să fie eliberat curând, dar care pare că vrea să îşi saboteze eliberarea.

Vă invit să îl vizionaţi în Iaşi la Cinematograful Victoria, începând cu data de 26.03.2010.

vineri, 19 martie 2010

Prin noi înşine, ACUM


Mi-am permis să folosesc mesajul lui Crin Antonescu, pentru că doresc să fac un apel la tinerii care îmi citesc blogul şi care au afinităţi sau simpatii liberale, să vină în tânara echipă liberală, fie ea ieşeană sau din orice colţ al ţării.
Suntem cel mai vechi partid politic din România (fondat la 24 mai 1875), având un rol important în realizarea României ca stat naţional, precum şi în modernizarea ţării timp de două secole. După o perioadă neagră a istoriei ţării, în care regimul comunist a hăituit membrii şi simpatizanţii partidelor istorice şi a suprimat orice formă de opoziţie la adresa sistemului, am reapărut pe scena politică la 15 ianuarie 1990. Perioada 1990-2010 a însemnat alternanţa putere-opoziţie, în care am reuşit, alături de partenerii noştri, să îndreptam România pe un culoar european, al dezvoltării şi progresului.
În acest moment consider că România are obligaţia să valorifice potenţialul tinerilor şi să îi promoveze în mediile de specialitate din care fac parte. Avem nevoie de profesionişti în domeniul economic, juridic, medical, etc, care să vină cu o nouă mentalitate şi o nouă formă de promovare: meritocraţia şi nu nepotismul. Avem nevoie de o nouă clasă politică după aceleaşi principii ale meritocraţiei şi performanţei. P.N.L a demonstratat că este un partener serios pentru tinerii valoroşi care i-au trecut pragul, promovând la fiecare scrutin electoral pe locuri eligibile consilieri locali, judeţeni, parlamentari, primari.
Obligaţiile noastre sunt atât faţă de societate, cât şi faţa de votanţii noştri, pe care dorim să nu ii dezamăgim şi să îi reprezentăm prin cei mai capabili şi profesionisti membri de partid. De asemenea, avem obligaţia faţă de activiştii noştri să îi încurajăm şi să îi ajutăm să promoveze atât în interiorul partidului cât şi în societate.

În incheiere, vreau să lansez invitaţia tuturor celor care cred în aceste principii liberale şi care cred că este timpul să producem schimbarea ACUM, prin noi înşine, să treacă pragul PNL Iaşi, situat în Podul Roş, pe Şoseaua Naţională, nr. 59.

sâmbătă, 13 martie 2010

Autonomie


"Cauza noastră e sfântă. Mă gândesc la acei oameni trimişi în administraţiile locale. Avem o responsabilitate, ne-am asumat o sarcină. Aici în administraţie putem crea bazele automiei. Doresc ca hotărârile adoptate aici să fie respectate. Vrem să construim viitorul Parlament Secuiesc", a declarat vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Ferenc Csaba.


Domnule Csaba, în caz că nu ştiaţi, teritoriul pe care voi, maghiarii, îl revendicaţi este sub incidenţa unei legi, pe care mulţi o numesc legea fundamentală a fiecărui stat: Constituţia. Iar in România, ţară din care încă faceţi parte, deci aveţi obligaţia să îi respectaţi legile, constituţia prevede printre altele:

ARTICOLUL 1
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

ARTICOLUL 2
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

ARTICOLUL 3
(1) Teritoriul României este inalienabil.

(2) Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege organică, cu respectarea principiilor şi a celorlalte norme general admise ale dreptului internaţional.

(4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.

Aş putea să postez paragrafe şi articole întregi din Constituţia României, pe care revendicările dumneavoastră le încalcă, dar mă limitez la acestea, fiind cele mai elocvente.


Dragă cititorule, fidel sau pasager, tu ce părere ai?

duminică, 7 martie 2010

La mulţi ani !


La Mulţi Ani!
O primăvară frumoasă tuturor doamnelor şi domnişoarelor. Cu modestie permiteţi-mi să vă ofer o floare în semn de apreciere şi recunoştintă pentru tot ce faceţi pentru noi bărbaţii.

O mică analiză

Astăzi s-a încheiat Congresul Extraordinar al PNL, congres care i-a acordat lui Crin Antonescu un vot de încredere şi implicit o responsabilizare suplimentară în atingerea obiectivelor propuse pentru 2012-2014. Felicit pe această cale noua conducere liberală şi am speranţa că vom reuşi împreună.

Am constatat câteva diferenţe între congresele PNL şi PSD:

  • Candidaţii la funcţia de preşedinte: la PNL au fost 2, Antonescu şi Orban, în timp ce la PSD au fost 9. Interpretarea mea este că, liberalii ştiu ce presupune această funcţie şi au scos în faţă persoane responsabile, care au fost capabile să îşi asume un proiect politic de anvergură, spre deosebire de social democraţi, care au scos şi candidaţi responsabili dar şi candidaţi doar pentru a rupe din voturile uneia din taberele importante.
  • Atmosfera din sală: la PNL a fost o atmosferă relaxantă, cei 2 candidaţi mizând pe bun simţ şi fair-play, chiar dacă uneori au avut şi atacuri la limită, sala aplăudând energic discursurile ambilor. La PSD atmosfera a fost tensionată, sala huiduind multi candidaţi, fie pentru discursurile lungi, fie pentru că se aflau în altă tabară decât cea pe care o susţineau ei.
  • Modalitatea de votare: PNL a mers pe varianta votului pe listă, catalogată de unii mai puţin democratică şi care poate restrânge ascensiunea cuiva nefiind pe lista câştigătorului. PSD a adoptat votul uninominal, care a dat şansa oricui să poată acceadă în structura de conducere.
  • Divergenţele sau “spălatul rufelor în public”: în timp ce în PNL s-a mers pe prezentarea unui proiect de viitor, a unei strategii de acţiune şi au existat foarte puţine momente publice tensionate între lideri (excepţia Viorel Cataramă); în PSD conflictele, reproşurile, atacurile sub centură au fost din abundenţă ( conflictul Vanghelie-Pandele, monopolizând începutul congresului, Mazăre-Geoană, Mitrea-Geoană, etc.).

Acestea sunt doar câteva din diferenţele dintre cele 2 congrese. Viitorul sper să mai confirme încă una: valul plecărilor să fie doar în PSD, iar PNL-ul să strângă rândurile pentru că avem nevoie de unitate şi coeziune pentru a reprezenta o reală opţiune pentru electoratul de dreapta şi nu numai.

miercuri, 3 martie 2010

Votăm sau nu ?

Zilele trecute proaspătul preşedinte PSD, Victor Ponta, făcea o declaraţie, care după părerea mea ar aduce serioase atingeri principiilor democratice si mai ales drepturilor omului: "Vreau să deschidem subiectul şi din puctul meu de vedere, eu susţin votul obligatoriu. Cu o amendă pe care o plăteşte cel care nu consideră important pentru ţara lui să se deranjeze duminică să vină o jumătate de oră să vină până la secţia de vot". Victor Ponta pentru Realitatea TV.

Motivaţia demersului: scăderea absenteismului la urne si creşterea spiritului civic al cetăţeanului, precum si implementarea votului obligatoriu in ţări ca Grecia si Belgia. Absenteismul la urne nu este specific romănesc, este un fenomen cu care Europa Occidentală se confruntă de ani de zile şi totuşi acele ţări cu o tradiţie democratică solidă nu au transformat drepturile civile in obligaţii.
Domnule Ponta, poate calitatea îndoielnică a persoanelor propuse este un argumentul pentru care cetaţeanul preferă să meargă oriunde numai la vot nu. Poate traseismul si politica spatelui plecat este cauza pentru care această clasă politică nu atrage electoratul. Poate promisiunile deşănţate si irealizabile sunt cauza. Să incercăm aşadar să atragem electoratul prin persoane si proiecte de valoare.

Dacă eu nu mă simt reprezentat de nici unul dintre canditaţii propusi, de ce să fiu obligat să votez totusi? Vreau să am dreptul sa aleg, nu constrangerea să aleg.