Din data de 15.04.2010, prin decizia Curţii Constituţionale, Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.) nu va mai putea face sesizări şi nici nu va mai desfăşura activitate de control. Curtea Constituţională a constatat ca fiind neconstituţionale capitolele I si VI din legea de funcţionare şi organizare A.N.I .
Nu voi detalia situaţiile de neconstituţionalitate depistate (le găsiţi aici), dorind să analizez utilitatea şi evoluţia unui astfel de organism al statului.
Pe scurt Agenţia Naţionala de Integritate a luat naştere, în 2007, la presiunile U.E. , fiind dorită crearea unui organism al statului cu rolul de a verifica averile şi a rezolva situaţiile de conflict de interese şi incompatibilităţi ale funcţionarilor statului. În cei 3 ani de activitate a fost deseori criticată pentru lentoarea cu care rezolvă cazurile, dar mai ales pentru faptul că este subordonată politic şi că prinde “peştişorii” în loc să atace “rechinii”.
A.N.I. şi-a pierdut din credibilitate când s-a transformat dintr-un organ de supervizare în unul de represalii politice, când cazuri importante au fost clasate, fiind din sfera puterii, în timp ce ochii agenţiei s-au orientat spre opoziţie, uneori controalele şi verificările A.N.I. transformandu-se in hărţuieli.
Agenţia Naţională de Integritate a demarat procedura verificării stării de incompatibilitate în care s-ar afla senatorii PNL Paul Ichim şi Mircea Diaconu, precum şi senatorul PDL Mircea Cinteză, informează Agerpres. Potrivit unor surse din Agenţie, ANI s-a autosesizat în acest caz, după ce cotidianul "Curentul" a publicat informaţia potrivit căreia cei trei parlamentari ar ocupa funcţii de conducere în mai multe instituţii. Astfel, Mircea Diaconu ocupă funcţia de director al Teatrului Nottara, Paul Ichim este şef secţie chirurgie la Spitalul Judeţean din Galaţi, iar Mircea Cinteză este şeful Secţiei Cardiologie la Spitalul Universitar Bucureşti. Acestea sunt marile cazuri de incompatibiltiate in condiţiile în care Elena Udrea nu este supusă anchetei deoarece a obţinut reeşalonarea unui credit bancar personal, după ce semnase un contract în prealabil între banca respectivă şi Ministerul Turismului, pe care stimabila îl conducea la vremea respectivă. De asemenea Alexandru Macovei, preşedintele A.N.I., declara acum 1 an de zile că cel puţin 2 miniştri din Guvernul Boc deţin conturi bancare nedeclarate în străinătate. Aseară acelaşi onorabil preşedinte a declarat la Realitatea TV, că anchetele nu s-au finalizat, dar vom fi anunţaţi (opinia publică) când se va da soluţionarea. Consider că aceste exemple sunt destul de elocvente privind activitatea Agenţiei în ultima vreme.
Guvernul anunţă emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă, care să permită funcţionarea Agenţiei până la elaborarea unei legislaţii constituţionale în ceea ce priveşte ANI.
Dacă este util sau nu un astfel de organism şi mai ales dacă va fi obiectiv şi echidistant de sfera politică….vom vedea. Pâna acum s-a dovedit că în mâna puterii, “funcţionează”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu